Gesprekstherapie

Onder therapie wordt vaak gesprekstherapie verstaan. Maar wat is gesprekstherapie net? En zijn er ook andere vormen van therapie?

Vind meteen een gesprekstherapeut.

Of lees meer over

Wat is gesprekstherapie?
Niet enkel praten
Waarom in therapie?
Wanneer in therapie?

Wat is Gesprekstherapie?

Gesprekstherapie is een overkoepelende therapievorm binnen psychotherapie. Door middel van gesprek zoekt de cliënt samen met de therapeut naar oorzaken van en oplossingen voor problemen, naar inzichten, analyses, verwoording van emoties enzo.

De therapeut heeft vaak als buitenstaander een andere kijk op de zaak en kan via het stellen van gerichte vragen verheldering teweeg brengen. Maar niet alleen het stellen van vragen werkt bij gesprekstherapie, ook gewoon een luisterend oor, feedback krijgen en erkenning krijgen werkt erg heilzaam. De therapeut heeft onverdeelde aandacht voor je en gaat zonder oordeel met jou in gesprek.

Niet enkel praten

Naast praten, combineert de therapeut het gesprek meestal met andere therapeutische methodes. Welke methodes hangt af van de therapiestromingen waarin de therapeut geschoold is.

Zo heb je de cognitieve gedragstherapie, cliëntgerichte therapie, gestalttherapie, contextuele therapie, systeemtherapie, integratieve psychotherapie, relatietherapie, gezinstherapie en nog vele andere. Elke therapiestroming heeft specifieke methodes die gecombineerd worden met gesprekstherapie.

Ookal hebben ze een andere invalshoek, wordt ook lichaamsgerichte therapie, creatieve therapie of energetische therapie veelal gecombineerd met gesprekstherapie.

Je hoeft dus geen prater te zijn om in therapie te gaan. Er zijn verschillende manieren om psychische of emotionele ondersteuning te krijgen.

Waarom in Gesprekstherapie?

Wanneer je ergens tegenaan loopt, probeer je er eerst zelf uit te geraken, eventueel met steun van je omgeving. Maar dit lukt niet altijd. Soms zit je vast of zit er iets zo diep dat je er niet alleen aankan. Therapie kan dan baat hebben.

Je kan je verhaal kwijt, je maakt even tijd voor jezelf en dit gebeurt in een veilige omgeving. Het is thuis of in de buitenwereld niet altijd mogelijk om je emoties bloot te leggen door verantwoordelijkheid, kwetsbaarheid of tijdsgebrek, of misschien wil je je omgeving hier niet mee belasten. Jouw verhaal en emoties blijven binnen de muren van de therapieruimte en daar krijg je volledig de mogelijkheid om deze te exploreren of te uiten.

Om zaken te verwerken of opnieuw gelukkig te worden moet je soms grote stappen nemen. Deze hoef je niet alleen te doen. Samen met de therapeut ga je stap voor stap, op jouw tempo, op zoek naar wat jij nodig hebt.

Wanneer in gesprektherapie?

Je hoeft geen grote psychische problemen te hebben voordat gesprektherapie nuttig kan zijn. Wanneer je problemen vroeg aanpakt, voorkom je dat je erin vast geraakt.
Veelvoorkomende klachten die met psychotherapie behandeld worden zijn stress, faalangst, relatieproblemen, vermoeidheid, burn-out, verdriet, angst, onzekerheid en vele andere.

Vraag aan je therapeut hoe jouw klacht behandeld kan worden.

Vind een gesprekstherapeut

Vind een gesprekstherapeut in Tielrode

Vind een gesprekstherapeut in Oost-Vlaanderen