Terug naar boven

Gestalttherapie

Gestalttherapie is een vorm van psychotherapie waarbij gefocust wordt op het hier & nu en op bewustwording van je eigen lichaam en geest. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk, en voor welke problemen kan Gestalttherapie helpen?

Contacteer direct een Gestalttherapeut.

Of lees meer over:

Wat is Gestalttherapie?
Hoe werkt Gestalttherapie?
Wanneer en voor wie?

Wat is Gestalttherapie?

'Gestalt' betekent figuur of patroon in het Duits. In de psychologie bedoelt men met een Gestalt een waarneming of perceptie. Als je iets waarneemt, kijk je eerder naar het geheel dan naar de aparte delen. Zo zie je bijvoorbeeld een driehoek als één figuur, eerder dan als 3 aparte lijnen. In de Gestalttherapie past men dit principe toe op menselijke relaties. Een persoon en zijn problemen kunnen niet los van de relaties of banden met anderen begrepen worden. Dit is de eerste belangrijke peiler van de Gestalttherapie.

De tweede peiler is dat het beleven van het huidige moment het meest helpend in psychotherapie. Daarom focust de gestalttherapeut op het gedrag, de gedachten en de gevoelens in het moment zelf. De werkelijkheid wordt niet gezien als iets geheel objectief, maar eerder als de subjectieve manier waarop iemand alles waarneemt (fenomenologie).
Het verleden en het heden zijn verbonden met elkaar, dus wanneer je het heden aanpakt, pak je ook het verleden aan zonder te moeten gaan graven. Gestalttherapie vertrekt steeds van wat er nu op de voorgrond is.

Gezien gestalttherapie werkt vanuit de ervaring (awareness), hoort het bij de groep van experiëntiële therapie.

De Gestalttherapie werd in de jaren 1940 ontwikkeld door de psychiater Fritz Perls en zijn vrouw, Laura Perls. Samen ontwikkelden zij de beginselen van de Gestalttherapie.
De Gestalttherapie is een stroming die invloeden ontleent aan onder andere de psychoanalyse en de systeemtheorie. Deze twee theorieën leggen ook een sterke klemtoon op de invloed van de omgeving op de persoon. Bovendien wil men ook niet louter kijken naar symptomen of karaktertrekken, maar naar de volledige persoon.
De klemtoon op het hier en nu komt overeen met de bewustzijnstraining van Mindfulness.

Hoe werkt Gestalttherapie?

Via gesprek helpt de gestaltherapeut je bewust te worden van wat en hoe je de dingen nu ervaart. Deze awareness gaat verder dan voelen alleen. Door je ten volle bewust te zijn, sla je een brug naar betekenisgeving en kan er inzicht komen in het patroon dat zich afspeelt.

Om dit inzicht vorm te geven, ga je over tot actie. Gestalt gaat er namelijk vanuit dat opnieuw in contact komen een zeer waardevolle stap is naar verandering. Kwetsures ontstaan in contact en worden geheeld in contact. Men gebruikt acties, bewegingen en activiteiten en blijft niet alleen bij praten. Dit gebeurt onder meer door actief op zoek gaan naar je gewaarwording, het gebruik van stoelenwerk, verbeelding of het uitspreken van wat er in je leeft.

Ook het gebruik maken van de therapeutische relatie is een zeer bruikbare methode. Wat er gebeurt in de therapieruimte tussen jou en de therapeut gebeurt misschien ook tussen jou en anderen. Binnen de therapeutische relatie kan je dit exploreren samen met de gestaltherapeut.

Wanneer en voor wie?

Gestalttherapie wordt heel ruim toegepast en kan helpen voor tal van situaties. Of je nu worstelt met een probleem zoals vermoeidheid, angst, verdriet, depressie, burn-out of om een andere reden in de knoop zit: de Gestalttherapeut kan je helpen een manier te vinden om hiermee om te gaan.

Ook wanneer het probleem niet echt duidelijk is, kan je ondersteuning vragen aan een therapeut.

Vind een Gestaltherapeut in je buurt.

Gestalttherapeut worden?

Wens je een opleiding tot therapeut of psychotherapeut te volgen? Kijk bij het opleidingsoverzicht voor de verschillende therapie opleidingen in Vlaanderen.

Of klik hier voor een opleiding tot gestalttherapeut of andere bijscholingen van IVCvzw.