Terug naar boven

Update rond therapie na Covid-19-lockdownBijna alle therapeuten bieden terug live gesprekken in de praktijkruimte.
Ook therapie via video call, telefoon, chat of e-mail blijft mogelijk (via "Verfijn je zoekopdracht").

Module 4: Superdiversiteit - Deze Bijscholing is offline

Deze Bijscholing kan niet worden gecontacteerd via VindeenTherapeut.be. Vind een andere Bijscholing via onderstaande links.

Omschrijving

Diversiteit is aanwezig in elk contact, in elke begeleidingsrelatie.

“Hoe je kijkt bepaalt wat je ziet, en daarmee je handelen …” (Citaat van Y. Stapert)

We herkennen de wereld door onze eigen bril. Onderlinge verschillen en overeenkomsten herkennen we meestal in uiterlijke kenmerken: huidskleur, sekse, kleding, beperkingen, leeftijd, taalgebruik, etc. Er zijn echter even zoveel, zo niet meer, onzichtbare verschillen en overeenkomsten. De beeldvorming, oordeelsvorming en vooroordelen zijn snel gemaakt. Welke betekenis verlenen we hieraan in de relatie therapeut – cliënt? Hoe zien we onszelf, hoe ervaren we de ander, welke ruimte is er, wie bepaalt dat en hoe? Verschillen zijn leuk, het
‘andere’ / de ‘ander’ kan uitdagend zijn, maar soms ook lastig te hanteren.

In de training is aandacht voor onvermijdelijke beeldvorming, voor het nut en risico van vooroordelen. Daarbij komt zeker ook de vraag: In hoeverre kennen we onze eigen interne diversiteit en wat zijn nu eigenlijk ‘onze (zo vaak benoemde) normen en waarden?’ Wat is de betekenis van een werkelijk dialogisch contact?

De thema’s worden gekoppeld aan de Gestalt uitgangspunten, veldtheorie, contactstijlen en ook een kritische noot: is Gestalt bruikbaar bij iedereen? Hoe zit het met de witte onschuld? Is therapie wit / middenklasse / feminien?

Zoek een andere cursus

Locatie cursus