Terug naar boven

Hoe werkt psychotherapie?

Psychotherapie kan nuttig zijn bij zeer veel uiteenlopende klachten, zowel emotioneel, psychisch als lichamelijk.
Maar hoe werkt psychotherapie nu eigenlijk? En wat moet je weten over het therapieverloop?

Vind via onze zoekfunctie een psychotherapeut die jouw klacht behandelt.

Of lees hieronder meer info over:

Het kennismakingsgesprek
Het therapieverloop
Regelmaat, duur en prijzen
Wat nadien?

Het kennismakingsgesprek

Wanneer je een psychotherapeut gekozen hebt die je aanspreekt, kan je een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Je hoeft bij het maken van een afspraak je verhaal nog niet te delen. Tijdens het intakegesprek maakt de therapeut hier ruim de tijd voor.

Deze ontmoeting dient ervoor om te kijken of de therapeut iets voor je kan betekenen. De psychotherapeut krijgt een beeld van jouw verhaal en jouw klacht en jij krijgt een beeld van de werkwijze en de therapeut als persoon.
Tijdens dit gesprek stellen jullie een hulpvraag op (waar worstel je mee) en een doel (wat wil je bereiken en hoe gaan jullie dat doen).

Tijdens dit intakegesprek kan je ook voelen of het ‘klikt’ tussen jou en de therapeut, wat heel belangrijk is voor een goed verloop van de therapie. Als het goed voelt kunnen jullie vanaf de volgende sessie samen op weg.

Een kennismakingsgesprek wordt meestal aangerekend als een gewone sessie en is meestal even lang (gemiddeld 1u of 1u30). Vraag hierover gerust informatie bij het maken van deze afspraak.

Het therapieverloop

Tijdens de volgende sessies ga je dieper in op jouw thema. Dit kan op verschillende manieren (bijvoorbeeld door gesprek, door oefeningen, op een creatieve manier,…) afhankelijk van de therapievorm en de hulpvraag. Niet alle therapie is gesprekstherapie. Er zijn vele methoden van psychotherapie. De aanpak kan ook verschillen van sessie tot sessie. Belangrijk is dat jij je goed voelt bij de manier van werken.

De psychotherapeut helpt jou om op een draagbare manier emoties te voelen, te kijken naar jezelf en inzichten te krijgen. Samen ga je op zoek naar achterliggende emoties, terugkerende patronen en uiteraard naar oplossingen om je beter te voelen.

Na enkele therapeutische sessies kan je even stilstaan en nagaan of de werking en het contact goed voelt. Het is aangewezen om de therapie enkele sessies uit te proberen omdat je meestal wat moet wennen aan de nieuwe manier van omgaan met jezelf.

Een gezonde therapeutische relatie zorgt ervoor dat je terug volledig zelfstandig je leven in handen kan nemen. Het is niet de bedoeling dat je afhankelijk wordt van de therapeut of de therapie om je goed te voelen.
Lees meer over Wat doet een therapeut?

Regelmaat, duur en prijs

De regelmaat van afspraken is afhankelijk van jouw gevoel. Soms is het goed om elke week af te spreken, maar elke 2 weken of meer verspreid kan ook.

Het is moeilijk vooraf te bepalen hoelang een therapeutisch proces duurt en hoeveel sessies nodig zijn om van je klacht af te raken. Dat is afhankelijk van de klacht, de intensiteit, de regelmaat van afspraken, je budget,… Enkele sessies zijn vaak wel nodig voor je effect begint te voelen. Algemeen zou je kunnen stellen dat een therapieproces tussen 5 weken en een jaar verheldering zou moeten brengen. Langer kan nuttig en nodig zijn, afhankelijk van de klacht en jouw behoefte.

Je kiest zelf hoelang je in therapie gaat en wanneer je de therapie stopzet. Soms geeft de psychotherapeut aan dat het doel bereikt is en dat je zelfstandig verder kan. Je kan dit ook zelf aangeven wanneer dat goed voelt voor je.

Een vaste prijs voor psychotherapie is er niet. Gangbaar is een prijs tussen 45 euro en 70 euro. Bekijk dit op de persoonlijke pagina van de psychotherapeuten of vraag dit voor je een afspraak maakt.

Het leven gaat door

De inzichten, emoties en veranderingen die gebeuren binnen de therapieruimte kunnen vaak verhelderend, diepgaand en deugddoend zijn. Ze hebben uiteraard hun effect op je leven buiten de therapieruimte. Soms blijkt het echter minder makkelijk te zijn dan gedacht. Wat zo goed en duidelijk voelde tijdens de sessie, kan moeilijk en verwarrend lijken in je dagelijks leven. Gun jezelf de tijd en bespreek dit met je therapeut. Misschien zijn er hulpmiddelen die kunnen helpen de veranderingen toe te passen. Elke stap is er één.

Je omgeving (gezin, partner, collega’s, vrienden of familie) merken vaak als eerste dat je verandert. Waarschijnlijk zullen zij blij zijn voor je dat je jezelf beter begint te voelen, maar dit is niet altijd zo duidelijk. Vaak is het moeilijker voor hen om te begrijpen wat je doormaakt, waarom je verandert en wat er nu van hen verwacht wordt. Dit kan weerstand en onbegrip geven. Hoewel ze dicht bij je staan, is dit jouw proces. Praat erover. Deel je emoties, je ervaring, zowel van de sessies als van de periode erna. En sta ook open voor de gevoelens van de andere. Als dit allemaal moeilijk is, gun je omgeving dan gewoon de tijd om te wennen aan je nieuwe Ik.

Een nieuw evenwicht

Nu je jezelf beter voelt is het een kwestie van dit nieuwe evenwicht te bewaren. Het is ‘in de buitenwereld’ dat je opnieuw moet leven. Je hebt nu nieuwe inzichten en handvaten om je leven in handen te nemen.
De kans is groot dat je opnieuw wordt uitgedaagd en dat je soms het gevoel krijgt dat je terug opnieuw moet beginnen. Dit zijn leerrijke momenten. Probeer na te gaan wat je tijdens de therapie geholpen heeft. Heb je toch behoefte aan ondersteuning, aarzel dan niet om terug contact op te nemen met je therapeut of om iemand anders te zoeken, eventueel voor een éénmalige sessie. Jouw geluk en gezondheid komen op de eerste plaats!

Therapeut nodig? Vind hier een geschikte psychotherapeut!

Onze partners