Terug naar boven

Update rond therapie tijdens Covid-19-lockdownOok tijdens Corona blijven heel wat psychotherapeuten in aangepaste vormen therapie voorzien. Dat kan bv. via video call, telefoon, chat of e-mailtherapie. Deze vormen van therapie kunnen tijdens een periode van lockdown even waardevol zijn als een face-to-face gesprek.

Blijf ook tijdens deze periode zorg dragen voor je mentale gezondheid en maak gerust een afspraak met één van onze hulpverleners.

Relatieproblemen: relatietherapie en hulp bij relatiemoeilijkheden

Relatieproblemen

Elke persoon en elke relatie is anders. Een goede relatie is een kwestie van het juiste evenwicht vinden tussen jullie beide. En dat doe je samen. Ook al lijkt het soms uitzichtloos, even stilstaan bij je relatie, tijd maken voor elkaars behoeften en enkele concrete oefeningen kunnen je relatie verbeteren.

Heel wat relatieproblemen kunnen een fijne relatie in de weg staan: aanslepende ruzies, onenigheid over de opvoeding, ongelijke verdeling van de taken, wantrouwen, jaloezie, bedrog of vreemdgaan, onbegrip, te kort aan affectie, seksuele problemen (verschillend libido, pijn, angst, impotentie,…), moeizame communicatie,...

Stress heeft een directe invloed op jezelf en je relatie, dit verhoogt de druk en kan impliciet je relatie op de proef stellen. Stress op het werk, veranderingen na het krijgen van een kind, financiële moeilijkheden,… Het probleem ligt dus niet altijd aan de relatie op zich. Structurele aanpassingen of leren efficiënt te communiceren in tijden van stress kan de relatiestress verlichten.

Relatietherapie hoeft geenszins een laatste oplossing te zijn; therapie kan op elk moment preventief gegeven worden om te voorkomen dat spanningen uitgroeien tot meer diepgaande problemen of een relatiebreuk. Soms kan relatietherapie ook dienen als een soort tussentijdse evaluatie: waar staan we vandaag, wat zijn onze doelen en hoe kunnen we die bereiken?