Terug naar boven

Frederik Claeys

Welzinnig.be

Gesprekstherapeut

Vlaanderenstraat 53

9000 Gent

Introductie

Ik begeleid mensen op een kruispunt in hun leven. Je voelt je niet ziek in je hoofd maar er is wel een mentale disbalans ontstaan. Je zoekt houvast en externe hulp omdat je bijvoorbeeld een burn-out hebt, je depri voelt of in een andere impasse zit. Je lichaam geeft dan het signaal: er moet iets veranderen. Of misschien zit je wel aan de top van Maslow zijn behoeftepiramide en vraag je je af: waarom ben ik ongelukkig? Als ervaringsdeskundige sta ik mensen dan bij in het proces naar emotionele volwassenheid. Want we zijn dan wel lichamelijk volwassen, op mentaal vlak schieten velen te kort. Nochtans ligt daar dé sleutel tot de meeste problemen die zich voordoen in een mensenleven: piekergedachten, perfectionisme, controledrang, narcisme, pleasegedrag, jaloezie, wrok, fomo, stalking, schuldgevoelens, doemdenken, egocentrisme, faalangst, grensoverschrijdend gedrag, slachtofferdenken, bewijsdrang, devotie, verslaving, extremisme…

Tijdens een therapietraject reik ik handvaten aan die voor iedereen nuttig zijn maar daarnaast is het maatwerk (iedere cliënt komt met een andere hulpvraag, rugzak en persoonlijkheid). Samen gaan we op onderzoek, zoomen we uit en zorgen we voor meer helderheid en zo nodig voor een nieuwe mindset, een andere levensstijl en/of een contextuele verandering. Symptoombestrijding hoort daar dus bij maar de onderliggende oorzaken zijn het interessantst. Daar ligt de grootste uitdaging en grootste kans op blijvende verandering. Zo'n traject kan beperkt zijn in tijd (enkele sessies volstaan soms, afhankelijk van de hulpvraag) maar mogelijks is een langer traject aangewezen (dat wijst meestal zichzelf uit en bekijken we in onderling overleg).

Ikzelf fungeer als gids: ik toon verschillende wegwijzers, maar de weg bewandel je zelf. Gelukkig is ons brein neuroplastisch waardoor zelfs in de meest uitzichtloze situaties - zoals een (parentale) burn-out of depressie - er genoeg reden is om vol te houden. Er is licht aan het einde van elke tunnel. Maar eerst moeten we wel aanvaarden dat we in die tunnel zitten, én dat het even kan duren voor sprake is van verlichting. Om in de terminologie te blijven: door met een licht te schijnen op jouw leven, tracht ik het te verlichten. Voor minder gaan we niet in deze praktijk.

Jouw issue hoeft trouwens niet zwaar te zijn: je bent ook aan het goede adres als je ‘gewoon’ je verhaal kwijt wilt, een second opinion zoekt of uitkijkt naar een mental coach. Warning: ik deins er niet voor terug om je huidige denkbeelden in vraag te stellen, je aan te moedigen tot zelfonderzoek, stressreducerende voorstellen te doen of je ten goede te beïnvloeden (om in the end tot een gezonder mentaal welbevinden te komen).


VOOR WIE?

JONG-VOLWASSENEN
Ik begeleid jongeren bij hun studie- en werkkeuze, identiteitsvragen, faalangst, fomo, een laag zelfbeeld, eenzaamheid en vragen rond de grote veranderingen in deze boeiende maar uitdagende tijden.

QUARTERLIFE & MIDLIFE
Ik ondersteun dertigers en veertigers bij burn-out, verslaving, scheiden, piekergedachten, stress, perfectionisme, identiteitsvragen, communicatiekwesties, ouderschap, schaamte, eenzaamheid, adhd-problematiek, controledrang, jaloezie, zelfvertrouwen, woede-uitbarstingen, egocentrisme, wantrouwen, erkenningszucht, pessimisme, schuldgevoelens, minderwaardigheidsgevoelens, familieruzies, somberheid, pleasegedrag, faalangst, verbittering, overbezorgdheid, neerslachtigheid, opvoedingsbesognes, slaapproblemen, LFT (Lage Frustratie Tolerantie), zelfontplooiing, consumptionisme, vreemdgaan en zingeving (willekeurige volgorde, ze zijn allemaal even waardevol).

GEPENSIONEERDEN
De kinderen zijn het huis uit, je bent je werkstatus en bron van zingeving kwijt, lichamelijke klachten stapelen zich op, de laatst levende ouder overlijdt… Het zijn ingrijpende veranderingen die ons uit evenwicht brengen en waarbij ook nog eens onbekende pijnen bovendrijven. Niet leuk, maar ook niet onoverkomelijk.

WERKWIJZE

Omdat elke behandelmethode (RET/ACT/CGT/EFT/LOGO/SCHEMA/AFT…) zijn troeven en beperkingen heeft, hanteer ik in de praktijk een eclectische en existentiële aanpak. Ik bekijk per persoon wat nodig is en wat kan werken zodat jij terug de regie van je leven in handen krijgt. Voor trauma-behandeling en specifieke persoonlijkheidsproblematiek werk ik samen met psycholoog Elfi Maassen (elfi-maassen.be) en psychotherapeut Miriam De Rycke (deveelsprong.be).

Bij existentiële therapie is niet enkel de hulpvraag belangrijk maar ook welke onvrede erachter schuilgaat. Een quick-fix is niet de bedoeling, wel toewerken naar een bevredigende situatie en blijvende persoonlijkheidsverandering. Daarbij nemen we ook vervelende of irrationele gedachten onder de loep die onze vooruitgang belemmeren. Als we daarvoor demonen of onaangename realiteiten in de ogen moeten kijken, dan doen we dat. De basis van deze therapie is te vinden in zowel de oudheid - bij de stoïcijnen en epicuristen bijvoorbeeld - als bij hedendaagse filosofen en psychiaters (Allport, Sartre, Frankl, Nietzsche, Yalom, Deurzen, Heidegger, Spinelli, Jaspers, Kierkegaard, Rogers, Beauvoir, Levinas, Camus, Schopenhauer, Maslow). We bewandelen samen de (bewezen) mogelijkheden van posttraumatische groei, positieve psychologie en de acceptatie van wat is. Zelfkennis, zelfaanvaarding en zelfrealisatie staan hierbij centraal.

ACHTERGROND

* Voor mijn veertigste was ik o.a. werkzaam als dj, informaticus, festivalorganisator, reisgids, campinguitbater, boekingsagent en leerkracht. Sinds eind vorig decennium ben ik in de weer als therapeut, schrijver en docent. Ik woon in Gent, deeltijds samen met mijn dochters.

* Tien jaar geleden kreeg ik te maken met een burn-out, een midlifecrisis, een relatiecrisis en uiteraard ook een identiteitscrisis. Het is een dooddoener maar… het kostte me niet enkel veel zweet en tranen, maar het bracht me ook veel op en het effect daarvan is voelbaar in alles wat ik doe.

HET BELANGRIJKSTE?

Dat jij de stap naar begeleiding zet (zo ja, proficiat!) en dat je vertrouwt op de deskundigheid van je gids. Dan is de trein vertrokken. Het tempo en de lengte van de reis bepalen we samen. Misschien veranderen we onderweg van spoor, vertragen we, of houden we even halt. Maar achteruit gaat een trein niet.

En weet dat elke dag een nieuwe kans is om met een propere lei te beginnen. Confucius besefte reeds: 'Niets van wat ons overkomt is erg, als we er lessen uit trekken en er de vruchten van plukken'.

Lees verder

Therapievormen

Cognitieve therapie RET – rationele emotieve therapie Psychosociale therapie Meer ...

Ondersteuning bij

Burnout / burn-out Perfectionisme Piekeren Meer ...

Praktische informatie

Leeftijdsgroep

Volwassenen Ouders Jong volwassenen

Bereikbaarheid

Bereikbaar met openbaar vervoer Vlot bereikbaar met de auto

Plaats

In de therapiepraktijk Therapie in de buitenlucht Therapie via video call (Skype, Zoom e.a.)

Consulttype

Individuele therapie

Talen

Nederlands Engels Frans

Werkmomenten

DI: 12u30 - 19u30
WO: 12u30 - 19u30
DO: 16u00 - 19u30
VR: 11u15 - 19u30

Wachtlijst

Geen wachtlijst momenteel, normaliter is een afspraak mogelijk binnen de twee weken

Prijs voor een consult

60 euro

Duur van de sessie

1u

Opleiding

Filosofie, Burgerschap & Zedenleer (2016-2017 Hasselt), Psychologie & Psychopathologie (2015 Maasgouw), HNLP (2015 Helmond), Hedendaagse Filosofie (2016 Nijmegen), Praktische Psychologie (2014-2015 Zaltbommel), Verbindende Communicatie (2011-2012 Maaseik), Deugdethiek (2018 Maastricht), Levensbegeleider (2014-2015 Westerlo), Anatomie & Fysiologie (2014 Westerlo), Levenskunst (2016-2017 Maasmechelen), Atheïstische Spiritualiteit (2022-2023 Gent), EHBO (2023 Gent)

Neem contact op met Frederik

Vlaanderenstraat 53

9000 Gent

Oost-Vlaanderen

Toon telefoonnummer

http://welzinnig.be

Routebeschrijving