Terug naar boven

Julie Vanderlinden

Slaappraktijk

Therapeut

Battelsesteenweg 261

2800 Mechelen

Introductie

In de Slaappraktijk kan je terecht met jouw vragen of klachten over slaap.

Wist je dat we idealiter één derde van ons leven al slapend doorbrengen? Slaaptekorten resulteren op termijn in een verhoogde vermoeidheid, gevoelens van lusteloosheid, stress en geheugen- en concentratieproblemen. Meer nog, het verhoogt de kans op het ontstaan van een aantal chronische aandoeningen zoals diabetes, hart- en vaatziekten, dementie en zelfs kanker. Tevens gaan slaapproblemen vaak gepaard met een verhoogd werk/schoolverzuim, burn-out en depressie. Omgekeerd zien we ook dat mensen met chronische aandoeningen vaak slaapproblemen ervaren als een symptoom van hun ziekte of als bijwerking van hun medicatie.

Hoewel slaapproblemen meestal behandeld worden door slaapmedicatie, zijn de meerderheid van de slaapproblemen op te lossen door gedragsverandering. De Slaappraktijk behandelt deze slaapproblemen in de eerste lijn van de gezondheidszorg.

Waaruit bestaat de behandeling in de Slaappraktijk?

Tijdens een eerste gesprek wordt de vraag of klacht over slaap in kaart gebracht. Daarbij word je slaap/waakritme bevraagd en indien nodig ook gemeten. Afhankelijk van de vraag of klacht zal de behandeling bestaan uit cognitieve gedragstherapie, slaaphygiëne en relaxatie- en ademhalingsoefeningen. De duur van de behandeling is steeds in overleg met de patiënt en varieert gemiddeld van één tot zes sessies. Nadien zijn opvolgconsulten mogelijk. De behandelingen zijn geïnspireerd op de pijlers van een gezonde levensstijl, positieve gezondheid en ACT (Acceptance and commitment therapy).

Patiënten die voor hun bestaand slaapprobleem verdere medische ondersteuning nodig hebben, krijgen in de Slaappraktijk advies en mogelijke doorverwijzing voor behandeling in de tweede lijn van de gezondheidszorg.

Wie kan terecht in de Slaappraktijk?

De slaapnoden en -problemen kunnen variëren per leeftijd, daarom kunnen naast volwassenen ook (ouders van) baby’s en kinderen, tieners en jongvolwassenen terecht in de Slaappraktijk. Verder is er ook bijzondere aandacht voor doelgroepen zoals zwangere vrouwen, vrouwen in menopauze, sporters en ouderen.

Waar vind ik de Slaappraktijk?

Live consultaties zijn mogelijk in de groepspraktijk Het Appèl te Mechelen. Deze praktijk beschikt over een gratis parking. Daarnaast zijn er ook digitale consultaties mogelijk. Wil je een consult boeken? contacteer me via zie contactformulier onderaan

Wie ben ik?

Dr. Julie Vanderlinden, Doctor in de biomedische slaapwetenschappen, Master in Public health en grondlegger van de 'Slaappraktijk'.

Ik legde me tijdens mijn doctoraatsonderzoek toe op de effecten van levensstijl op slaap. Hoewel
slaaptherapie als specialisme in België een vrij nieuw concept is, heb ik me daarom tijdens de afgelopen jaren verder bekwaamd tot erkend slaap(oefen)therapeut (Nederland), gedragstherapeut (University of Freiburg, Duitsland) en baby- and child sleep coach (USA).

Daarnaast volgde ik de afgelopen jaren diverse opleidingen in positieve gezondheid, ACT en cognitieve
gedragstherapie. Ik ben actief betrokken in de European Sleep Research Society (ESRS) en de beroepsvereniging van verpleegkundigen (NVKVV).

Naast mijn beroep als slaaptherapeut, werk ik momenteel ook nog als postdoctoraal onderzoeker-lector. Tijdens de afgelopen jaren publiceerde ik vanuit die hoedanigheid meerdere
wetenschappelijke artikels rond slaap. (http://lirias.kuleuven.be/cv?Username=U0070188)

Lees verder

Therapievormen

Gedragstherapie ACT - acceptance and commitment therapie Relaxatietherapie / relaxatietraining Meer ...

Ondersteuning bij

Slaapproblemen Slaapproblemen bij baby's Stress Meer ...

Praktische informatie

Leeftijdsgroep

Volwassenen Baby's Kinderen Jong volwassenen Jongeren Ouders Zwangerschap

Bereikbaarheid

Bereikbaar met openbaar vervoer Met parking Vlot bereikbaar met de auto

Plaats

In de therapiepraktijk Groepspraktijk Therapie via video call (Skype, Zoom e.a.) Therapie via e-mail Groepsbegeleiding in het bedrijf

Consulttype

Individuele therapie Begeleiding in een bedrijf of vereniging Gezinsbegeleiding Groepstherapie

Talen

Nederlands Engels

Opleiding

Doctor in de Biomedische Slaapwetenschappen, PhD (KU Leuven)
Master in Public Health (KU Leuven)
Slaapoefentherapeut (LN-SOT, NDL)
Gedragstherapie/Cognitieve gedragstherpie/Postgraduate C-Behavioural therapy (University of Freiburg, DE)
Bachelor in de Verpleegkunde (Thomas More Hogeschool)
Slaaptherapie volwassenen, baby's en kinderen, tieners en jongvolwassenen (RINO NDL, LN-SOT, NL, ICZO en Gentle Sleep coaching USA)
Slaap- en relaxatietherapie (ICZO)
Ademhalingstherapie en hartcoherentiecoach (ICZO)
Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en Coach Positieve Gezondheid (IPH, NL)
Hartcoherentie (Louvanie)

Neem contact op met Julie

Battelsesteenweg 261

2800 Mechelen

Antwerpen

Toon telefoonnummer

http://www.slaappraktijk.be

Routebeschrijving