Terug naar boven

Katrien Barrat

Dichterbij me. Kom terug tot rust bij jezelf.

Traumatherapeut

Tervuursevest 136

3000 Leuven

Introductie

Pas op: alleen mensen die ook met de auto tot in Kersbeek kunnen, kunnen nog bij mij terecht gezien ik de praktijk gradueel aan het verhuizen ben naar Kersbeek. Indien je alleen in Leuven kan, ga ik je onvoldoende aanwezigheid kunnen bieden.

Hulpvragen die vaak terugkomen in mijn praktijk, ik werk met (jong)volwassenen vanaf 15jaar tot ...

Verwerking van de impacten van een pijnlijk (traumatisch) verleden, angsten, depressie
Zit je ergens vast en weet je dat je niet op het juiste spoor bent maar weet je niet naar waar wel ? Word je moe, verdrietig of zwartgallig, vind je geen plezier meer ? Mensen met een (trauma)verleden van pijnlijke ervaringen, een moeilijke relatie met zorgfiguren of ontbrekende zorg kampen vaak in het volwassen leven met reflexmatige patronen en schema's waar ze vanaf willen. Vaak zijn er relationele en sociale angsten die verlammend kunnen zijn. Als je het kan zien, hoef je het niet meer te zijn.We plaatsen de dingen die nu onverwerkt en ongewild een grote macht op je blijven uitoefenen, zodat je eindelijk in volle vrijheid en autonomie jezelf volledig kan zijn en niets meer hoeft te vermijden noch krampachtig om bevestiging en erkenning meer moet zoeken. Je wordt helemaal autonoom en kan je individualiteit behouden in de relatie met de ander.

Omgaan met narcisme, van jezelf of van een ander, hoe doe je dat ? Stel je je de vraag of je partner, baas, kind wat trekken vertoont, hoe je daar best op reageert, hoe je leert zien wat dit met je doet. Blijf je in de situatie zitten of niet ? Kun je bij je eigen waarheid blijven ? Heb je je eigen identiteit en zijn weggecijferd onder invloed van bepaalde relaties of van gepest ?

Schaamte, weinig zelfvertrouwen, behoorlijk verlegen ? Moeite met intimiteit, jezelf tonen en relaties bouwen en/of onderhouden?
Wie ben je echt, in je kern ? Hoe kom je terug tot rust, hoe bouw je een sereniteit en onverstoorbaarheid die je toelaat rustig en in volle vrijheid bij jezelf te blijven ? We halen naar boven wie je echt bent, werken aan je zelf acceptatie en zelf liefde. Als je minder macht kan geven aan wat de anderen van je denken, herwin je je vrijheid en autonomie en eigen plezier.

Het gevoel anders te zijn; hoogsensitiviteit, hoogbegaafdheid, prikkelverwerkingsmoeilijkheden, AD(H)D, Asperger/autisme, dyslexie en dyscalculie
Voel je je doorgaans onzeker ? Merk je dat je “wat anders” bent dan de anderen ? Heb je onverklaarbare angsten, ben je snel overprikkeld ? Stelde je je ooit al de vraag of je hoogsensitief, hoogbegaafd bent of misschien zelfs wat last hebt van autisme ? Wat is het verschil eigenlijk ? Zijn het mode-dingen of mag je dit au serieux nemen en indien wel, wat dan ? AD(H)D en bovenstaande dingen komen heel vaak samen, ze hebben eigenlijk dezelfde neurologische basis. Ik bekijk deze 'labels' vanuit een neurowetenschappelijke hoek, hoe leer je ermee omgaan, hoe leer je het herkennen, en ... hoe ga je om met de gevolgen van het anders zijn ?
Heb je moeite met het anders zijn ook op vlak van genderidenteit en sexuele voorkeur ? Hoe blijf je voor jezelf staan, in wie je bent als persoon, hoe neem je je omgeving mee ? Werd je gepest op school, leren omgaan met de gevolgen hiervan kan soms makkelijker zijn met begeleiding.

Stressbeheersing en lichamelijke problemen als chronische vermoeidheid, fybromyalgie, darm- en maagproblemen, slaapproblemen ...
Darmklachten, gewrichtspijnen, chronische vermoeidheid, moeite met focussen, "brainfog"... Vaak zit een overactief stress-systeem aan de oorzaak of helpt de stress het herstel niet. Ook de oorzaak van de stress aanpakken kan helpend zijn in een totaalaanpak van lichamelijke klachten. We gaan op zoek naar de relatie tussen je lichamelijke klachten en hoe je je tot het leven verhoudt. De lichamelijke problemen op hun beurt kunnen aanleiding geven tot depressie, een gebrek aan welbevinden.

Hoe gaan we tewerk ?
Je komt naar de sessie met een verlangen voor jezelf. Voor iets wat je anders wil, meer of net minder van wil, iets waar je misschien vanaf wil of wil kunnen dat je vandaag nog niet kan.

We gebruiken de signalen van je lichaam als je kompas. Je leert de sensaties herkennen die je in een onrustige stress toestand ("dis-stress") brengen waardoor je vaker vanuit angst gaat denken dan vanuit vertrouwen. Wanneer je die signalen herkent, kan je pauzeren en creëer je opties om het anders te doen. We leren je je stress te herkennen en beheersen.
We ontwikkelen je wijze observator, je sereniteit, je gezond deel dat de stress kan beheren, kan meeveren en plooien maar niet breken.
Naast je wijze observator, connecteren we je terug met je bronnen van plezier en motivatie, vitaliteit en (eigen)liefde. Dat waarop jij graag anderen inspireert. Je leert begrijpen wat je hiervan weghoudt en dat proberen we te integreren en je nieuwe opties te geven. Je reageert minder impulsief en kan je extremere emoties beter plaatsen. Je leert omgaan en respect hebben voor wie jij bent, wat jij nodig hebt. Je begint je terugkerende negatieve stemmen en gedachten te herkennen en je creëert een nieuw zicht op de situatie, eentje dat dichter bij jouw echte realiteit staat. Je gekwetste- en overlevingsdelen krijgen steeds minder plaats en je gezond deel steeds meer. Pijnlijke herinneringen of ontbrekende herinneringen worden geplaatst. Je leert niet meer te vermijden wat je totnogtoe hebt proberen vermijden, en je leert jezelf erkenning te geven zodat je niet meer afhankelijk bent van de erkenning van de anderen. Je leert vanuit (zelf)vertrouwen eerder dan angst te reageren. Je slaapt beter en hebt meer plezier. Mooi toch ?

Wie ben ik ?
Ik heb een achtergrond in neuropsychologie en neurobiologie (cognitieve en gedragsmatige aanpak; polyvagale theorie; stress beheersing) en heb die aangevuld met verschillende psychotrauma opleidingen en EMDR om ook meer bottom-up met het lichaam en de emoties te werken. Ik werk ook met resonantieprocessen (beter bekend als opstellingen van het verlangen en van de autonomie, IZR, IoPT) NARM (Neuro Affective Relational Modeling) en innerlijke kind delen. Ik volg de opleiding Bodynamic, wat ook meer lichaamsgericht therapie mogelijk maakt. En heb een therapie opleiding bij het instituut van integratieve psychotherapie (AIHP). Ik heb een eigen dichtbije ervaring met autisme spectrum stoornissen en met transgender, één van mijn kinderen is een trans-jongen.

Je krijgt veel uitleg zodat je zelf begint te begrijpen wat er gebeurt, mentale kaders kunnen helpen. Daarnaast is er veel aandacht voor de emotionele verwerking zodat je niet meer hoeft te vermijden wat je vandaag probeert te vermijden. Begrijpen en gedragsverandering is belangrijk maar de echte verwerking gebeurt emotioneel, het hoofd kan niet altijd alles oplossen en houdt je soms gevangen in je patronen. We hebben technieken om het vaak sterke cognitieve te omzeilen en niet alleen te praten ...

Ik heb ook aandacht voor een meer volledige bio-psycho-sociale aanpak en werk graag samen met een ortomoleculair voedingsdeskundige, een fascia- en/of osteotherapeut. Er zijn vaak verschillende ingangen om het leven lichter te maken. Ik heb ook aandacht voor het coachende gedeelte achteraf: hoe de verworven inzichten omzetten in je dagelijkse (professionele) leven in de praktijk, je krijgt praktische tools en handvaten en oefeningen mee.

Je komt bij mij in Leuven overdag in de week (ma-vrij) of in Kersbeek Miskom in de avond, het weekend of op dinsdag, donderdag en vrijdag overdag, dat is net tussen Tienen en Diest, of via zoom. Jij zet het ritme en je doel. We zoeken samen naar wie jij echt bent en wat je dichter bij jezelf brengt terug in alle rust en met voldoende plezier in het leven. Naar wat je weerhoudt om meer authentiek jezelf te zijn en connectie te maken en ook de lichtheid van het leven te ervaren.

Afspraken duren één uur. Op ma en vrij gaan de afspraken overdag tot 18u door in de Tervuursevest 136, 3000 Leuven. Op di, woe en do overdag, elke avond van de week en in het weekend gaan de afspraken door in de Windmolenstraat 17 in Kersbeek Miskom tussen Tienen en Diest.

Je kunt een afspraak best boeken via mijn contactgegevens onderaan de pagina en via mijn website dichterbij me.
Welkom !

Jij zet het ritme en je doel. We zoeken samen naar wie jij echt bent en wat je dichter bij jezelf brengt terug in alle rust en met voldoende plezier in het leven. Naar wat je weerhoudt om meer authentiek jezelf te zijn en connectie te maken en ook de lichtheid van het leven te ervaren.

Welkom !

Lees verder

Therapievormen

Online-therapie (chat / e-mail) Therapie via video call of telefoon Psychotherapie Meer ...

Ondersteuning bij

Agressiebeheersing Angst - Paniekaanvallen Eenzaamheid Meer ...

Praktische informatie

Leeftijdsgroep

Volwassenen Jong volwassenen Ouders Koppels Mannen

Bereikbaarheid

Bereikbaar met openbaar vervoer Met parking Toegankelijk voor rolstoelgebruikers Dicht bij bushalte Vlot bereikbaar met de auto Dicht bij trein station

Plaats

In de therapiepraktijk (tijdens corona) NVT In de therapiepraktijk Therapie over het internet Therapie via video call (Skype, Zoom e.a.) Therapie via chat Therapie via telefoon - gsm Groepsbegeleiding in het bedrijf

Consulttype

Individuele therapie Begeleiding in een bedrijf of vereniging Relatietherapie Groepstherapie

Talen

Nederlands Frans Engels

Werkmomenten

week, avonden en zaterdag ochtend

Wachtlijst

In Leuven cliënten stop. In Kersbeek is wachttijd 3maand.

Prijs voor een consult

afhankelijk van inkomen

Duur van de sessie

1u

Opleiding

ANC, instituut voor neurocognitieve en gedragsmatige aanpak
EMDR
Psychotrauma opleidingen (Somatic experiencing Peter Levine, Diane Poole Heller, Polyvagal approach Porges)
Opstellingen opleidingen (Franz Ruppert)
Interactieve resonantieprocessen (IZR)
Opleiding geweldloze communicatie
NARM - Neuroaffective Relational Modelling - Heller
Bodynamic - lichaamsgericht therapie
AIHP - integratieve psychotherapie

Terugbetaling

Afhankelijk van je ziekteverzekering, best even checken

Beroepsvereniging

INC, Instituut voor neurocognitieve en gedragstherapie - IZR/IoPT - NARM - AIHP - Bodynamic

Neem contact op met Katrien

Tervuursevest 136

3000 Leuven

Vlaams-Brabant

Toon telefoonnummer

http://www.dichterbij.me

http://www.katrienbarrat.com

Routebeschrijving