Terug naar boven

Suzanne Demesmaeker

Ruimte voor Relaxatie - De Danserij

Lichaamsgericht therapeut

struikheidestraat 9

2812 Muizen (Mechelen)

Introductie

De lichtheid van een veer in de wind.
De kracht van water op een rots.
Het onmetelijke van een verre horizon.
Een warm plekje in de zon in geurig gras.
Deze woorden roepen gewaarwordingen op.


Tijdens lichaamswerk bij Suzanne kom je bij vergelijkbare sensaties. Je ontspant en voelt je in harmonie met de omgeving.
Ik luister naar je vraag, open en nieuwsgierig. Van mens tot mens. Zonder veel woorden kan ik me op afstemmen op wat je nodig hebt, via het lichaamswerk.
Ik creëer een veilige plek en heb een ondersteunende stijl. Ik bied een rustpunt. Het gevoel dat de grond je steunt herstelt zich, zodat je kan vertrouwen op de aarde onder je voeten. Dan komt de ontspanning.
Het voelen staat centraal. Samen kiezen we daarbij de vorm die voor jou goed voelt: door aanraking, door zelf te bewegen of een combinatie van beide.

Werken met aanraking: Ik breng je lichaam in een positie en verleng. Dan nodig ik je uit om mee te voelen in de richting die ik aangeef. Meer lengte is meer ontspanning. Ik hoor dat mensen zich gemakkelijk kunnen ontspannen als ik hen aanraak. Het voelt veilig en geborgen.

Bij het zelf bewegen nodig ik je uit om een bepaalde beweging te maken zonder goed of fout, zodat je vrijheid kan voelen. Soms kan een creatieve vorm van bewegen of tekenen,... ontstaan. We kijken samen wat er komt.
Mensen zeggen me dat ik rijke beelden oproep tijdens een sessie, wat helpt om hun lichaam te voelen.
Ik geef graag inzicht in de eenvoudige oefeningen die we doen, zodat je iets kan meenemen uit de sessie en er zelf verder mee aan de slag kunt.
Mijn levenservaring als als echtgenote, moeder van drie (volwassen) kinderen en een kleinkind, en de ervaring van ziekte en genezing van mijn man en zoon, neem ik mee in mijn werk. Deze diepe ervaringen versterken mijn werk en maken het vol aandacht, in het nu. Rust is voor mij een kernbegrip geworden, na een lange tocht vol intense theaterdans- en zang projecten.
Vaak voelen mensen zich opgelucht en gaan zingend naar buiten omdat ze zich gezien of begrepen voelen.

Als een beweging voor zich spreekt, hoe klinkt die dan in woorden?

Waarmee kan je bij mij terecht?
Als je leven onder spanning staat fysiek of emotioneel en je hierin ondersteuning zoekt.
Bij pijn door een verkeerd gebruik van het lichaam, een verkeerd aangeleerde houding, lang in dezelfde houding werken, emotionele spanning, een pijn-vermijdende houding na een blessure, fysieke ingreep of ongeval, chronische pijn, chronische stress en uitputting, burn out, hyperventilatie. Hier kan de beweging ook een deel van de uitweg bieden.
De methodes die ik gebruik zijn Eutonie, Alexandertechniek, Feldenkrais en de principes van de Chi Kung enerzijds en creatieve beweging en verbindende communicatie anderzijds.

Hoe werk ik?
Vanuit de hulpvraag kijk ik welke insteek er bij je aansluit. We starten op de mat of met creatieve beweging.

Het werk op de mat
Ik start met eenvoudige bewegingen via instructie, voordoen of aanraking. Ik ga na waar je teveel actie onderneemt. Dat kan ik zien als een spier zich spant, ik kan het voelen als ik bijvoorbeeld een knie optil. Ik vraag na wat je voelt. Gaandeweg vind je een meer moeiteloze organisatie van de beweging, in een steeds veranderende balans. Als je moeite hebt met liggen kan er ook zittend of staand gewerkt worden.
Je hebt een actieve rol bij de bewegingspedagogieën waarmee ik werk.
Zo leert je de ontspanning uiteindelijk zelf opzoeken en voor jezelf zorgen.
Ik ga mee met jou op reis, even nieuwsgierig naar wat er zich zal aandienen als jijzelf, steun biedend en luisterend. We vertrekken van de persoonlijke vraag, op jouw maat en tempo.
Enerzijds werkt deze methode pas na herhaaldelijk toepassen, zoals het aanleren van een nieuwe gewoonte. Anderzijds is het ook mogelijk om na een sessie net dat inzicht mee te nemen je nodig hebt om weer verder te kunnen.
Een sessie duurt minimum één uur en maximum anderhalf uur.
Afhankelijk van de noden wordt gestart week één of twee sessies per week of per maand.
Na een tijdje kan dat afgebouwd worden.
Ook een eenmalige sessie kan al tot de nodige resultaten leiden.
Een steeds veranderende balans.

Bewegingsexploratie Ik luister naar je verhaal, je gevoelens. Daarin vind ik een thema wat ik omzet in een uitnodiging tot bewegen in kleine bewegings-exploraties. Materiaal of bewegen met mij als begeleider kan een metafoor zijn. Je verhaal komt mee in beweging, gevoelens ontladen of je ervaart andere mogelijkheden. Zo vind je nieuw perspectief.

Is therapie bij mij iets voor jou?
Ja, als je gemotiveerd en geboeid bent om naar je eigen patronen te kijken, als een fysieke insteek je ligt. Als je nieuwsgierig bent of als andere vormen nog niet tot een oplossing hebben geleid. Deze lichaamsgerichte therapie kan je ook doen in combinatie met gesprekstherapie bij een psycholoog.

Mijn Opleidingen:
docent dansexpressie, Fontys Hogeschool te Tilburg, Nederland (1989-1993)
Eutonie, bij Thérèse Windels, Lier (1994-1995)
Alexandertechniek, bij Marie-Anne Schotte, Leuven (1997-2000)
Feldenkrais, bij Catherine Delasalle, Gent (2005-2021)
Meridiaan Chi Kung, bij Hilde Broeckhove, Antwerpen (2015-2021)
Verbindende communicatie, bij Bernadette Gysels (2018-2020)
Hartritmecoherentie, bij Impuls (2017)
GROW, coaching, bij Thomas More Hogeschool (2017)

Mijn Ervaring:
Ik ben danser, docent en choreograaf. Dans als expressievorm is wat ik adem, elke dag. Ik bundelde mijn werk in De Danserij.
Ik ben gehecht aan de principes van de hedendaagse dans, die vertrekken van de natuurlijke beweeglijkheid van het lichaam. Verschillende pioniers in dit werkveld verrijkten mijn kijk op bewegen.
Eutonie, Alexandertechniek, Feldenkrais, Yoga, meditatie en Meridiaan Chi Kung benaderen alle het lichaam met een groot geloof in de wijsheid ervan. Ze bieden me de ervaring van bewegingsvrijheid, geven me inzicht in de structuur van mijn lichaam, en gunnen me het plezier van het bewegen. En dat geeft me vleugels. Ze helpen me gracieus te dansen en ze helpen me bij pijn.
Dezelfde benadering vond ik in de verbindende communicatie. Het helpt me van denken naar voelen te gaan, van argwanend naar nieuwsgierig. En het helpt me om denken, voelen en handelen op elkaar af te stemmen. Deze benadering sluit voor mij naadloos aan bij het lichaamswerk zoals ik het graag heb.
Al deze bronnen ondersteunen mijn expressieve werk.
Logisch dat ik benieuwd ben naar de vrijheid van een sprekend lichaam en dat ik sinds het prille begin zoek naar manieren om die vrijheid te hervinden. In alle veiligheid.

Ik werk reeds 30 jaar met groepen en begeleid hen om creatief te bewegen. Het individueel werken zie ik als een kers op de taart. Ik kan al mijn ervaring samenbrengen en heb alle aandacht voor die ene persoon. Ik word blij als ik mensen iets dichter bij hun lichaam kan brengen, en met meer inzicht weer op pad zie gaan.

Lees verder

Therapievormen

Therapie Relaxatietherapie / relaxatietraining Lichaamsgerichte therapie Meer ...

Ondersteuning bij

Lichamelijke klachten Overspannen Zelfzorg Meer ...

Praktische informatie

Leeftijdsgroep

Jong volwassenen Volwassenen Mannen

Bereikbaarheid

Bereikbaar met openbaar vervoer Vlot bereikbaar met de auto Met parking Dicht bij bushalte

Plaats

In de therapiepraktijk Therapie via video call (Skype, Zoom e.a.)

Consulttype

Individuele therapie

Talen

Nederlands Vlaamse gebarentaal Frans Engels

Werkmomenten

maandag, woensdag en vrijdag van 14u30 tot 16u30.
dinsdag en donderdag van 10u tot 15u30.

Wachtlijst

neen

Prijs voor een consult

60€

Duur van de sessie

1uur 30 minuten

Opleiding

Dansdocent, 1993, Fontyshogeschool Tilburg, Nederland
Eutonie, Alexandertechniek, Feldenkrais, meridiaan Chi kung, verbindende communicatie

Leeftijd

52 jaar

Neem contact op met Suzanne

struikheidestraat 9

2812 Muizen (Mechelen)

Antwerpen

Toon telefoonnummer

http://www.danserij.be

Routebeschrijving