Terug naar boven

Orthomoleculaire therapie

Wat is orthomoleculaire therapie?

Prof. Dr. Linus Pauling introduceerde als eerste wetenschapper de term Orthomoleculaire Geneeskunde. ‘Orthomoleculaire’ bestaat uit twee onderdelen: 'orthos' betekent 'juist, gezond of recht' vanuit het Grieks en moleculair verwijst naar molecule. Letterlijk vertaald betekent dit dus het in het lichaam brengen van de juiste molecule.

Dr. Pauling beschrijft dit als volgt: 'Orthomoleculaire therapie heeft als doel het behandelen van ziektes door het veranderen van de concentraties van substanties die normaal in het menselijk lichaam aanwezig zijn en het behouden van een goede gezondheid.'

Hoe werkt orthomoleculaire therapie?

In de orthomoleculaire geneeskunde gebruikt men voedingssupplementen, zoals vitaminen en mineralen, om herstel van een ziekte te bevorderen. De dosis die daarbij gebruikt worden overstijgt vaak vele malen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH). Deze hoge doseringen worden gebruikt omdat de individuele behoefte sterk verhoogd kan zijn, door bijvoorbeeld sporten, ziekte, straling, zware arbeid,… Behandeling van ziekten op celniveau gebeurt door aangetaste lichaamscellen binnen de juiste tijd van de optimale voedingsstoffen zoals aminozuren, mineralen, vitamines en essentiële vetzuren te voorzien. Het voorkomen van nutritionele deficiënties in het organisme moet het ultieme uitgangspunt zijn bij het behouden en herstellen van de gezondheid.

Orthomoleculaire therapeuten en nutritionisten zijn opgeleid om de juiste behandelingswijze te adviseren om het lichaam opnieuw gezond te maken of te ondersteunen bij bepaalde ziektebeelden.