Terug naar boven

Online-therapie (chat / e-mail)

Kan therapie ook via het internet? Jazeker! Denk maar aan online therapie via chat of e-mail bijvoorbeeld. Daardoor hoef je niet meer ter plaatse bij een therapeut of psychotherapeut langs te gaan maar kan je ook thuis, vanuit je veilige omgeving, therapiesessies volgen. Online therapie is een geweldig alternatief tijdens bijvoorbeeld een pandemie zoals corona, wanneer je het te druk hebt of als je minder mobiel bent.

Vind meteen online therapie (chat/ e-mail)

Of lees meer over:
Wat is online therapie?
Online therapie via chat of e-mail
Online therapie via video call of beeldbellen
Voor welke klachten?
Online relatietherapie
Voordelen van online therapie
Tarieven online therapie

Wat is online therapie?

Online therapie of online psychotherapie is een vorm van therapie op afstand. Hierbij wordt gebruikgemaakt van het internet om met een therapeut te kunnen communiceren. Zo kan je onder andere online therapie volgen via chat, e-mail of video call zoals Skype, Zoom, Whatsapp e.a.

Het voordeel is dat je niet langer bij een therapeut ter plaatse moet gaan om therapie te volgen. Voor sommige mensen kan dit de drempel verlagen om hulp te zoeken. Of misschien is het door omstandigheden zoals een corona epidemie, een drukke agenda, geen vervoer, enz. moeilijk om ter plaatse in een therapiepraktijk te gaan.

Online therapie vormt dan een waardig alternatief om vanuit je huis tot waardevolle inzichten te komen en positieve resultaten te bereiken.

Hier vind je een overzicht van online therapie en online psychotherapie in Vlaanderen.

Online therapie via chat of e-mail

Online therapie via therapie via chat of e-mailtherapie is een aangepaste therapievorm. Dankzij moderne technologie kan je ook online therapie volgen zonder dat je je daarvoor moet verplaatsen. Via mail of chat deel je jouw verhaal of vragen met je therapeut. Met veel betrokkenheid én deskundigheid gaat je therapeut hierover met je in gesprek. Naast antwoorden op je vragen en nieuwe inzichten, krijg je ook steun en begrip.

Het is dan ook een nuttige therapievorm wanneer je niet ter plaatse bij een therapeut langs kan gaan. De gesprekken met je therapeut vinden dan plaats via het internet, zoals in een e-mail of via chat.

Meestal heb je voor online therapie enkel een laptop en goede internetverbinding nodig. Volg je e-mailtherapie? Dan heb je een e-mailadres nodig. Voor therapie via chat zal je therapeut een gebruiksvriendelijk platform zoals Messenger, Zoom, Whereby, Signal, Whatsapp,… voorstellen.

Je spreekt af met de therapeut of je op vaste momenten mailt of sporadisch of maakt een afspraak om te chatten. Zo kan je eenvoudig afstemmen op elkaars agenda.

Online therapie via video call of beeldbellen

Therapie of psychotherapie via videobellen of beeldbellen lijkt heel sterk op een therapiesessie in de therapiepraktijk. Je kan je therapeut zien en in real time met hem of haar praten. Dat maakt het perfect mogelijk om bijvoorbeeld gesprekstherapie of relatietherapie via het internet te volgen.

Therapie via videogesprek start net zoals bij de klassieke therapiesessies met een intakegesprek waarbij je de therapeut over jouw klachten en wensen kan vertellen. Op basis daarvan zal je therapeut voorstellen hoe jullie aan de slag gaan.

Dankzij een gebruiksvriendelijk online platform zoals Skype, Zoom, Whereby of Praatbox kan je vrijuit met je therapeut praten via een beveiligd 1-op-1 gesprek. Je therapeut zal je op voorhand duidelijke informatie geven. Zo weet je via welk platform gepraat zal worden, hoe je je moet aanmelden, om welk uur de eerste sessie start, enz. De meeste platformen zijn heel makkelijk in gebruik waardoor je vaak enkel op het linkje moet klikken dat je therapeut je zal doorsturen.

Voor therapie via video call heb je enkel een laptop en goede internetverbinding nodig. Een webcam, luidsprekers en microfoon zitten bijna in alle laptops ingebouwd. Je hoeft deze dus niet extra aan te schaffen.

Voor welke klachten?

Online therapie is een waardig alternatief voor therapie in de therapiepraktijk en is dus nuttig bij een grote verscheidenheid aan klachten zoals stress, burn-out, angst, paniekaanvallen, depressie, relatieproblemen, enz.

Online therapie bij stress of burn-out

Voel je je vaak gestresseerd? Heb je het gevoel niet meer te kunnen ontspannen? Of denk je dat je een burn-out hebt? Online therapie is een effectieve manier om stress te verminderen of een burn-out aan te pakken.

Bij de start van de online therapie leg je samen met je therapeut het doel van de therapiesessies vast. Doorheen de verschillende therapiesessies kan dan steeds gekeken worden of je nog op de juiste weg zit.

Tijdens de online therapie krijg je zicht op wat stress of een burn-out precies is. En wat het verschil is tussen kortdurende en chronische stress. Samen met je therapeut kan je ook kijken welke dingen je energie kosten en welke dingen je net extra energie geven. Je krijgt opnieuw helderheid door jezelf gepaste doelen te stellen of bijvoorbeeld je dagplanning te verbeteren. Ook kan je leren hoe je gedachten je gevoelens zoals stress of burn-out beïnvloeden.

Vind meteen een online therapeut voor stress of een online therapeut voor burn-out.

Online therapie bij angst of paniekaanvallen

Voel je je vaak angstig? Heb je last van paniekaanvallen? Of is er een bepaalde fobie waarmee je te kampen hebt? Ook hier kan online therapie je helpen om je klachten doeltreffend aan te pakken.

Tijdens de online therapiesessies kan je kijken naar in welke situaties je je angstig voelt, hoe je dit precies ervaart en welke gedachten hierbij een rol spelen. Omdat je je vaak angstiger voelt als je gespannen bent, kunnen er ook ontspanningsoefeningen aan bod komen. De online therapie voor angst bestaat meestal een samengesteld programma van specifieke oefeningen en opdrachten die je leren met je angst om te gaan of om je er volledig van af te helpen.

Vind meteen een online therapeut voor angst of een online therapeut voor paniekaanvallen.

Online therapie bij andere klachten

Uiteraard kan online therapie ook helpen bij andere klachten. Denk maar aan faalangst bijvoorbeeld, of weinig zelfvertrouwen, conflicten, onzekerheid, persoonlijke ontwikkeling, depressie, enz. De online therapie wordt steeds helemaal afgestemd op jouw persoonlijke klachten en wensen.

Online relatietherapie

Ook online relatietherapie is mogelijk. Soms is het moeilijk om relatieproblemen zelf aan te pakken. Dan kan een objectieve derde persoon zoals een relatietherapeut een grote steun zijn. De therapeut zoekt samen met jullie en zonder oordeel naar oplossingen voor de relatieproblemen.

Soms zijn dit grote problemen, soms heel kleine relatieproblemen. Duidelijk leren communiceren en spanningen uit de weg ruimen, komt elke relatie ten goede. Via gesprek leer je wat er momenteel fout loopt binnen je relatie en hoe je dit op een doeltreffende manier kan aanpakken.

Via online therapie zoals video call of beeldbellen via Skype, Zoom, enz. is het mogelijk om als koppel met de therapeut te praten. Eventueel kunnen de therapiesessies ook afgewisseld worden met individuele sessies. Vind meteen een online relatietherapeut.

Voordelen van online therapie

Onderzoek toont aan dat ook online therapie positieve resultaten oplevert en heel wat voordelen biedt:

  • Je kan online je vragen stellen en antwoorden krijgen, helemaal op jouw tempo.
  • Voor mensen die meer timide zijn, is praten via chat of e-mail comfortabel. Je moet minder de sociale confrontatie aangaan, waardoor je gemakkelijker over je gevoelens kan praten.
  • Je kan praten vanuit je eigen vertrouwde omgeving.
  • Heb je minder tijd of kan jij je moeilijk verplaatsen? Online therapie kan via korte momenten!
  • Veel mensen vinden het fijn om hun gesprek met de therapeut via chat of e-mail na een tijdje even opnieuw te herlezen.
  • Online therapie stimuleert bovendien jouw zelfstandig vermogen om problemen aan te pakken.

Liever luidop praten met een therapeut zonder beeld? Dan is ook telefonische therapie mogelijk waarbij je met een therapeut kan bellen.

Tarieven online therapie

Omdat online therapie heel sterk gelijkt op een gewone therapiesessie zullen de tarieven in een gelijkaardige prijscategorie vallen. Gemiddeld betaal je voor een therapiesessie van 60 minuten ongeveer €50 à €60. Bij e-mailtherapie of therapie via chat is dit meestal opgedeeld in kortere stukjes. Soms betaal je vooraf en geeft de therapeut je een seintje wanneer je uur is opgebruikt. Soms betaal je achteraf. Dit bespreek je best met je therapeut. De exacte tarieven vind je op de persoonlijke pagina van je therapeut.

Therapie via internet kan online betaald worden of via een overschrijving. Je therapeut geeft je hier voor de start van de online therapiesessies zeker meer uitleg over.