Terug naar boven

Psychotherapie

Psychotherapie

Wanneer je het moeilijk hebt, kan psychotherapie hulp bieden. Je hoeft er nooit alleen voor te staan. Maar wat is psychotherapie net, wanneer kies je voor psychotherapie en hoe vind je een goede psychotherapeut?

Lees meteen meer over:

Wat is psychotherapie
Wanneer in psychotherapie
Goede psychotherapeut vinden
Erkend psychotherapeut
Hoe verloopt psychotherapie
Vormen van psychotherapie

Wat is psychotherapie?

Psychotherapie is een vorm van psychische begeleiding met als doel het behandelen van geestelijke of lichamelijke klachten en sociaal of emotionele moeilijkheden.

Psychotherapie wordt meestal gegeven in de vorm van gesprekstherapie. In gesprek met de psychotherapeut kan je jouw verhaal delen en ga je samen op zoek naar inzichten, erkenning en oplossingen. Naast de gesprekken gebruikt de psychotherapeut therapeutische methodes of oefeningen om duidelijkheid of diepgang te krijgen.

Lees meer over de verschillende vormen van psychotherapie.

Wanneer in psychotherapie?

Soms loop je tegen moeilijkheden aan. Emoties zoals angst, boosheid, verdriet of onzekerheid kunnen je leven heel wat moeilijker maken. Ook omstandigheden zoals relatieproblemen, slaapproblemen of pesten of klachten als stress, vermoeidheid of hyperventilatie kunnen erg lastig zijn. Misschien kamp je met een burn-out of depressie?

Psychotherapie kan hierin ondersteuning of een oplossing bieden.

Je hoeft geen zware psychische stoornis te hebben om baat te hebben bij psychotherapie. Net door tijdig hulp te zoeken voorkom je vast te zitten.

Wat doet psychotherapie? Door psychotherapie is het mogelijk om emoties te uiten of los te laten, trauma’s te verwerken of een plaats te geven en verder te gaan met je leven. Je leert er jezelf en je leven opnieuw in handen te nemen en op een constructieve manier om te gaan met emoties en mensen. Psychotherapie kan inzichten, ademruimte, oplossingen en groeikansen bieden.

Contacteer vrijblijvend een psychotherapeut om te kijken hoe hij/zij je kan helpen bij jouw klacht.

Een goede psychotherapeut vinden

Weten of een psychotherapeut goed is, hangt af van verschillende factoren.
In eerste instantie is het belangrijk te weten dat een goede psychotherapeut persoonlijk bepaald wordt. De klik met de therapeut, de overeenkomsten tussen jullie persoonlijkheden en leefwerelden, de manier van werken of de praktijkruimte zelf beïnvloeden allemaal jouw ervaring. Uit onderzoek blijkt dat de therapeutische relatie een grotere invloed heeft op het slagen van de therapie dan de methode die toegepast wordt. Kies dus een psychotherapeut die je aanspreekt en evalueer dit ook voor jezelf na enkele sessies.

Een goede psychotherapeut vertrekt steeds van een therapeutische basishouding: respect en onvoorwaardelijke aanvaarding, empathie (inleving) en echtheid. Een psychotherapeut is bereid om onverdeeld naar je te luisteren, jou en je verhaal zonder oordeel aan te nemen en jouw welzijn als doel te zien.

Om een goede basishouding te integreren en therapeutische methodes te kunnen toepassen, is het meestal nodig om een degelijke opleiding te volgen. Veelal volgt een psychotherapeut een 4-jarige psychotherapie-opleiding. Daarnaast kunnen ook andere opleidingen erg kwalitatief zijn en kunnen therapeuten met een andere scholing goede psychotherapeuten zijn. Je vraagt best aan je psychotherapeut welke scholing deze gevolgd heeft.

Erkend psychotherapeut

Wanneer de beroepsterm ‘psychotherapeut’ erkend wordt, zullen enkel psychotherapeuten die voldoen aan de voorwaarden deze titel mogen gebruiken. Voorlopig is er nog geen volledig akkoord over deze voorwaarden en is de beroepsterm nog niet erkend.

Hoe verloopt psychotherapie

Normaal gezien kies je zelf of je in therapie gaat. Je kan dus ook zelf je psychotherapeut kiezen. Je contacteert best een psychotherapeut die je aanspreekt, want de klik met de therapeut is erg belangrijk.
Je kan contact opnemen via mail of via telefoon om een afspraak te maken voor een kennismakingsgesprek. Vaak nemen psychotherapeuten hun telefoon niet op omdat ze in gesprek zijn, maar laat gerust een boodschap achter.

Tijdens het kennismakingsgesprek of intakegesprek is het de bedoeling om een beeld te krijgen van elkaar, van jouw vraag en van hoe jullie dit gaan aanpakken. Ook vraagt de therapeut vaak je gegevens, overloop je enkele afspraken en vertelt de psychotherapeut wat je kan verwachten.
Tijdens dit eerste gesprek kan je ook voelen of je jezelf goed voelt bij de psychotherapeut. Luister hierbij naar je gevoel. Het eerste gesprek verplicht je nergens toe. Als het niet goed, zoek je gewoon iemand anders. Je laat dit best even weten. Het intakegesprek is meestal gewoon betalend.

Wanneer het goed voelt, kunnen jullie samen op weg. Een therapeutisch proces is heel persoonlijk. Er bestaan geen vaste regels voor. Samen met de psychotherapeut zoek je naar wat jij nodig hebt en wat past bij jou. Regelmaat en duur kunnen erg verschillen. Lees hierover meer bij ‘Hoe werkt psychotherapie?’ of vraag meer info aan je psychotherapeut.

Vormen van psychotherapie

Er zijn zeer veel vormen van psychotherapie. De methode die het meest wordt toegepast is gesprekstherapie. Meestal wordt dit gecombineerd met andere vormen van ondersteuning. Lees hier meer over de soorten therapie.