Terug naar boven

Creatieve therapie

Bij creatieve therapie of vaktherapie is doen belangrijker dan praten. Niet iedereen kan meteen onder woorden brengen wat er in hem of haar omgaat. Een creatief therapeut kan dan helpen om via je verbeelding je innerlijke leefwereld aan het woord te laten.

Zoek een creatief therapeut in jouw buurt.

Of lees meer over deze therapievorm:

Wat is creatieve therapie?
Soorten creatieve therapie

Danstherapie en bewegingstherapie
Muziektherapie
Beeldende therapie
Dramatherapie en psychodrama
Speltherapie

Voor wie is creatieve therapie geschikt?

Wat is creatieve therapie?

Creatieve therapie is een overkoepelende term voor therapievormen waarbij zelfexpressie centraal staat. Anders dan bij traditionele therapievormen als psychotherapie of gesprekstherapie gebeurt dat niet door zelf te praten, maar door de verbeelding te laten spreken.

Door expressie te geven aan je innerlijke wereld wordt het mogelijk die te begrijpen, een plaats te geven, los te laten of te veranderen. Kunnen uiten wat in je leeft, werkt bevrijdend en rustgevend.

Creatieve therapie heeft ook een lichaamsgerichte basis. Bij lichaamsgerichte therapie begeleidt de therapeut je om te luisteren naar wat je lichaam aangeeft en om daarmee aan de slag te gaan. Dat brengt je snel tot de essentie, zonder rationeel te moeten weten wat de oorzaak is of hoe je het kan oplossen.

Via een bepaald medium brengt een creatief therapeut je emoties naar de oppervlakte. De meest voorkomende soorten creatieve therapie zijn:

Danstherapie en bewegingstherapie
Muziektherapie
Beeldende therapie
Dramatherapie
Speltherapie

Soorten creatieve therapie

Omdat expressie op verschillende manieren mogelijk is, zijn er ook verschillende soorten creatieve therapie. Zo vind je makkelijk een creatieve therapievorm waar jij je comfortabel bij voelt.

Danstherapie en bewegingstherapie

Bij danstherapie en bewegingstherapie staat de relatie tussen beweging en emoties centraal. Danstherapeuten geloven dat lichaam en geest met elkaar in dialoog staan. Bewuste en onbewuste bewegingen symboliseren wat er in je omgaat en kunnen dan ook helpen om jezelf beter te begrijpen.

Gunstige effecten van deze therapievorm kunnen zijn: een hoger zelfvertrouwen en zelfbeeld, meer ontwikkelde sociale vaardigheden, een sterker zelfbewustzijn en een toenemend probleemoplossend vermogen.

Iets voor jou? Ga op zoek naar een danstherapeut of bewegingstherapeut in jouw omgeving.

Muziektherapie

Bij muziektherapie staat de relatie tussen muziek en emoties centraal. Muziek kan gevoelens naar de oppervlakte brengen of kan een hulpmiddel zijn om hieraan expressie te geven. Een sessie muziektherapie kan daarbij bestaan uit zingen en muziek maken, maar ook uit het luisteren naar of bewegen op muziek.

Gunstige effecten van deze therapievorm kunnen zijn: fysieke rehabilitatie, een verhoogde interesse in de omgeving, een sterker zelfbewustzijn, een beter humeur en het verhelpen van stress, angst, slaapproblemen en depressie.

Spreekt muziektherapie je aan? Vind een muziektherapeut in jouw buurt.

Beeldende therapie

Bij beeldende therapie staat de relatie tussen de beeldende kunsten en emoties centraal. Ook hier leer je door de interactie met een kunstvorm (in dit geval schilderen, tekenen of boetseren) te uiten wat er in je onderbewustzijn leeft. Anders dan bij danstherapie, bewegingstherapie of muziektherapie, creëer je bij beeldende therapie een tastbare schepping van blijvende aard.

Gunstige effecten van deze therapievorm kunnen zijn: fysieke en cognitieve rehabilitatie, een sterker zelfbewustzijn en het verhelpen van stress, angst, depressie, eetstoornissen en trauma’s.

Interesse? Zoek een beeldend therapeut dicht bij jou.

Dramatherapie en psychodrama

Bij dramatherapie en psychodrama staat de relatie tussen drama/theater en emoties centraal. Net als bij de meeste andere vormen van creatieve therapie, vindt je innerlijke leefwereld via een specifieke kunstvorm een weg naar buiten. Door verhalen te vertellen, in een rol te kruipen of doelgericht te improviseren, leer je de verandering creëren en aanvaarden die je ook in je eigen leven graag wil voortbrengen of wordt je emotie verwerkt door er expressie aan te geven.

Gunstige effecten van deze therapievorm kunnen zijn: meer ontwikkelde sociale vaardigheden, een sterker zelfbewustzijn, emotionele controle en een toenemend probleemoplossend vermogen.

Vind meteen een dramatherapeut of een psychodrama-therapeut in jouw regio.

Speltherapie

Anders dan de meeste vormen van creatieve therapie, is bij speltherapie geen sprake van een specifieke kunstvorm. Toch is ook het spelen van een spel een doeltreffende manier om uitdrukking te geven aan je eigen emoties. Niet verwonderlijk wordt deze therapievorm vooral toegepast bij kinderen, aangezien spelen voor kinderen een natuurlijke vorm van expressie is. Zo leert een kind al spelend om te gaan met zijn of haar gevoelens.

Gunstige effecten van deze therapievorm kunnen zijn: meer ontwikkelde sociale vaardigheden, een sterker zelfbewustzijn en het verhelpen van stress, angst, slaapstoornissen, bedplassen, trauma’s en gevolgen van (seksueel) misbruik.

Heb je belangstelling in speltherapie? Ga na waar jouw dichtstbijzijnde speltherapeut zich bevindt.

Voor wie is creatieve therapie geschikt?

Vind je praten moeilijk of onaangenaam? Dan kan de toegankelijke aard van creatieve therapie een oplossing bieden. Om die reden werkt een creatief therapeut vaak met kinderen en jongeren.

Ook volwassenen zijn in veel gevallen gebaat bij creatieve therapie. Belangrijk is dat je helemaal geen artistieke aanleg nodig hebt om met een creatieve therapeut in zee te gaan! Elk resultaat van creatieve therapie kan een brug naar het onbewuste zijn en zo waardevolle inzichten opleveren.

De therapie kan helpen bij verschillende klachten, maar wordt vaak toegepast bij depressie, stress, burn-out, autisme, rouwverwerking, traumaverwerking en emotionele problemen.

Denk je dat creatieve therapie jou kan helpen? Ga dan op zoek naar een creatieve therapeut in jouw omgeving.