Terug naar boven

Lichaamsgerichte therapie

Therapie is heel wat meer dan praten alleen. Lichaamsgerichte therapie biedt heel wat mogelijkheden. Maar wat is lichaamsgerichte therapie net? En wat zijn de voordelen?

Vind meteen een lichaamsgerichte therapeut

Of lees meer over:

Wat is lichaamsgerichte therapie
Wanneer is lichaamsgerichte therapie nuttig?
Voordelen
Vormen van lichaamsgerichte therapie


Wat is lichaamsgerichte therapie

Lichaamsgerichte therapie vertrekt vanuit het idee je lichaam alle ervaringen en emoties opneemt en hierdoor wordt beïnvloed. Je lichaam is in staat heel wat te verwerken, te dragen of te genezen. Maar soms is het genoeg, en dan geeft je lichaam het signaal dat er iets fout loopt. Wanneer je niet luistert naar deze boodschappen kunnen blokkades vast komen te zitten die zich kunnen uiten in pijn, ziekte of emoties.

Lichaamsgerichte therapie leert je om opnieuw te luisteren naar wat je lichaam zegt.
Samen met de therapeut ga je opzoek naar de weggestoken boodschappen en de betekenis hiervan. Je leert communiceren met je lichaam en opnieuw expressie geven aan wat in je leeft op een gezonde manier. De manier waarop dit gebeurt is afhankelijk van de vorm van lichaamsgerichte therapie.

De lichaamsgerichte therapeut kijkt naast het emotioneel functioneren oa naar lichaamsspanning, lichaamstaal, houding en de manier van bewegen. Door middel van ademhaling, expressie, beweging of aanraking kom je opnieuw meer in contact met jezelf en je proces. Het lichaamsgerichte werk wordt vaak ondersteund door gesprekstherapie.


Wanneer in lichaamsgerichte therapie

Loop je vast en geraak je er niet uit, blijft er een lichamelijke klacht je parten spelen of heb je al veel gepraat en werkt dat niet voor jou? Dan kan lichaamsgerichte therapie nuttig zijn.
Deze vorm van therapie heeft baat bij verschillende klachten: stress, verdriet, boosheid, vermoeidheid, lichamelijke klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, spierpijn, maagpijn, moeite met ademen, vastgelopen seksualiteit en vele andere.


Waarom lichaamsgerichte therapie: voordelen

Lichaamsgerichte therapie is voor velen aangenaam omdat je niet veel hoeft te praten of te analyseren. Door de eerlijkheid van je lichaam ga je snel naar de essentie van het probleem en kan je verandering brengen zonder woorden. Wanneer je effectief aandacht hebt voor het signaal van je lichaam, begrijp je het zonder erover na te denken.

Je lichaam is altijd in het nu, maar draagt de herinnering van vroeger met zich mee. Hierdoor kan je nu aanpakken wat vroeger is verstoord omdat dit in het lichaam 1 geheel is.

Iedereen functioneert op een andere manier. Sommige mensen zijn rationeel ingesteld, anderen visueel of gevoelsmatig. Wanneer je de therapie aanpast naar jouw ingang, is de kans op succesvolle therapie het hoogst.


Vormen van lichaamsgerichte therapie

Onder lichaamsgerichte therapie kan je veel therapievormen thuisbrengen. Enkele hiervan zijn:


Meer info?
Stel je vraag aan een lichaamsgericht therapeut in je buurt.